Formy do pieczenia – z silikonu czy metalu

formydopieczeniaTradycyjne formy do pieczenia ciast to formy metalowe, czasem z wyjmowanym dnem, aby ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. Na popularności zyskują również formy wykonane z silikonu. Która z nich się lepiej sprawdzi podczas przygotowywania pieczonych deserów?

Łatwa w obsłudze forma silikonowa

Formy silikonowe są niezwykle wytrzymałe, a z drugiej strony zajmują mało miejsca przy przechowywaniu. Dla wielu amatorów domowych wypieków są niezastąpione, bowiem dzięki plastycznej formie można nich bardzo łatwo wyjąć dowolny wypiek. Można je myć w zmywarkach, co jest dodatkowym atutem. Na rynku dostępne są zarówno jako formy do muffinek, jak i wymyślne formy do pieczenia ciast o ciekawych kształtach.

Tradycyjna forma z metalu

Formy wykonane z metalu są również wytrzymałe, jednak przy normalnym użytkowaniu takie formy mogą się niszczyć. Wyjątek stanowią formy metalowe pokryte powłoką teflonową. Takie formy przed pieczeniem należy odpowiednio zabezpieczać smarując je masłem i obsypując mąką. Ma to ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. Metalowe formy można bardzo łatwo uszkodzić, stosując metalowe sztućce do wyjmowania czy krojenia ciasta. Takie formy można myć jedynie ręcznie, wykorzystując do tego celu delikatne detergenty.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Od strony kuchni. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz