Barwniki spożywcze – naturalne czy nie?

barwnikWiele osób ma pewne obawy dotyczące barwników dodawanych do potraw. Wprawdzie nadają ciekawych kolorów produktom spożywczym lub przywracają je tym, które straciły barwę w procesie obróbki, jednak pozostaje lęk o ich naturalność i wpływ na zdrowie. warto dowiedzieć się czegoś więcej, by być bardziej świadomym konsumentem i nie opierać swojego strachu na niesprawdzonych pogłoskach.

Czym są barwniki spożywcze?

Kolor potrawy jest bardzo ważny dla jej smaku. Zmysły człowieka bardzo silnie współgrają ze sobą, rzadko więc coś, czego wygląd jest nieatrakcyjny i nieestetyczny może smakować wyśmienicie. Dlatego właśnie powstały barwniki spożywcze do żywności – substancje dodawane celowo do żywności, by podkreślić jej kolor, zregenerować go po obróbce termicznej albo nadać jej nowego, nietypowego koloru. Wśród nich są naturalne oraz wytwarzane syntetycznie. Które należą do tej pierwszej grupy?

Które z nich są naturalne?

Do naturalnych barwników spożywczych zaliczyć można żółtą kurkuminę, pomarańczowe karoteny, a także zielony chlorofil. Te substancje były wykorzystywane w kuchni już w starożytności i nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie człowieka – dlatego też mogą znaleźć miejsce w każdej zdrowej kuchni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Od strony kuchni. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz